Les 6 claus per a forjar Hàbits positius

En l’anterior article d’aquesta sèrie et vaig revelar el secret millor guardat per a augmentar la teva productivitat, i si continues aquí entenc que VOLS millorar la teva productivitat, i estas motivat per a fer-ho. Felicitats! És el primer pas d’un llarg camí que et conduirà a l’èxit, tant personal com professional, i et donaré una altre bona notícia, només caldrà que facis una única cosa forjar Hàbits.

mica_en_mica

Habitualment tenim la necessitat de crear un nou hàbit quan detectem que “alguna cosa no està bé” i en productivitat acostuma a donar-se quan ens adonem que som incapaços de concentrar-nos, ens costa prioritzar, ens despistem, no sabem gestionar les interrupcions, se’ns acumula la feina, perdem el focus, fem abans coses urgents que importants, etc.
Afortunadament tots podem corregir-ho, tots podem canviar però ja saps que el primer pas és VOLER, i el segon te’l explicaré en aquest article.

No serà la primera vegada que t’has dit a tu mateix “d’aquesta setmana no passa“, o “a partir de dilluns“…Et sona? Segons la teva força de voluntat hauràs canviat els teus costums un dia, un parell de dies, o fins i tot una setmana, però la única forma de forjar un hàbit és amb la persistència, la perseverança i la constància.

M’agradaria explicar-te algunes claus per a que puguis desenvolupar nous hàbits positius, ja siguin productius o de qualsevol altre mena, que et portin a resultats positius.

No busquis el canvi per el canvi

Imagina que vols ser una persona més saludable, i per tal d’aconseguir-ho creus que has de córrer cada matí una mitja marató. No és suficient el canvi per el canvi, cal que busquis enterrar vells i negatius hàbits per desenvolupar nous i positius hàbits que estiguin alineats amb la teva visió i els teus objectius vitals. Seguint amb l’exemple, potser l’hàbit a desenvolupar seria fer esport pels matins, segons la teva condició física, les teves necessitats i els teus objectius, doncs no és el mateix fer exercici per sentir-se millor, que per perdre uns “quilets”, o per preparar-se per a fer una cursa popular.

Forjar un hàbit són 21 dies

Molts experts en el tema han conclòs que 21 dies són els que triga el nostre cervell en genera noves connexions neuronals, i per tant, tots ells recomanen que per a desenvolupar un nou hàbit serà necessari aquest temps. En llibres com El monjo que es va vendre el seu ferrari, Els 7 Hàbits de la gent altament efectiva (Stephen R.Covey), llibres que et recomano llegeixis el més aviat possible, o el conegut mètode Seinfeld, certifiquen que realitzar una nova rutina durant 21 dies és la clau per a desenvolupar un nou hàbit i consolidar-lo.

seindfeld

Pensa en els beneficis

Si vols que el nou hàbit es quedi per sempre cal que pensis en els beneficis que et reportarà, no pensis en el sacrifici o en el que vols eliminar, si no en el que vols aconseguir. Si vols deixar de fumar, pensa en la millora de la teva salut, de la teva imatge, de les relacions socials, pensa en l’estalvi econòmic.

Un sol canvi a la vegada

Un dia de sobte t’aixeques i penses:”Vull canviar!“, genial! però ningú pot canviar de la nit al dia, així que si vols aconseguir canvis estables i construir nous hàbits positius cal focalitzar-se en un canvi i quan aquest estigui consolidat anar a per el següent. Pensa que forjar un hàbit no és cap carrera, si no un procés que no te presa però tampoc pausa. Els mals hàbits es creen al llarg del temps, de mica en mica, i per a combatre’ls cal fer-ho de la mateixa manera, amb un objectiu molt clar i anar fent sense aturador.
Segurament quan hagis desenvolupat la tècnica dels 21 dies, podràs fer front a un parell de canvis de forma simultània, però dona’t temps, construir un hàbit positiu ja estas veient que és un procés que requereix molt esforç i dedicació, mentre que tornar als vells hàbits és qüestió de segons.

Defineix clarament quin hàbit vols desenvolupar

Vull perdre pes“,”Posar-me en forma“,”ser més productiu” són definicions massa amplies i poc concretes del que vols aconseguir. Cal ser precís, i marcar-te hàbits que siguin mesurables, que et permetin dir:”Ho he aconseguit!“.
Per exemple, podria dir “Mantenir-me entre els 60-62 quilos de pes“, “Fer 30 minuts d’esports, tres cops per setmana“, doncs aquesta definició em permet quantificar si he aconseguit o no el meu repte, i en cas contrari, avaluar el meu progrés.

Anuncia-ho al món

No hi ha res més eficaç per a consolidar un hàbit, per a trobar la motivació, que anunciar al món quines intencions tens. Explica-li a la teva parella, als teus amics, als teus companys de feina, diga-ho a les xarxes socials, utilitza un coach o escriu un blog amb els teus progressos. Saber que a part de tu mateix hi ha més gent pendent de si aconsegueixes el teu repte, serà una font de motivació extra.

Desitjo que aquestes claus puguin ajudar-te a desenvolupar nous hàbits positius, i que et serveixi per a aplicar els mètodes de productivitat que en properes entregues t’explicaré. Recorda que de mica en mica, s’omple la pica.

I per acabar, deixar-te una magnífica frase que he trobat en més d’un llibre, que resumeix a la perfecció el sentit d’aquest article:

“Sembres un pensament, colliràs una acció. Sembres una acció, colliràs un hàbit. Sembres un hàbit, colliràs un caràcter. Sembres un caràcter, colliràs un destí.”

Si saps de qui és aquesta frase, si us plau, no dubtis a dir-m’ho en els comentaris.