Estratègies per a gaudir una vida sense estrès (Segona Part)

La setmana passada vàrem comentar algunes estratègies per a gaudir una vida sense estrès que continua amb aquesta segona part del article amb més aportacions per aconseguir-ho.

estrategia-vida-estres-2

Evita els problemes dels altres

Si hi ha un avantatge principal dels problemes del altres és que no són els nostres, pot semblar egoista però veritat que tu ja tens prou problemes? Està molt bé ajudar als altres sempre que hagi estat una decisió conscient i totalment voluntària, però hi ha persones que s’acostumen a que altres resolguin els seus problemes, evitant afrontar la seva responsabilitat. T’animo a que capacitis a aquestes persones a resoldre els seus problemes, seria allò de “Ajudar a aixecar la càrrega però no ha portar-la“.

Treballa en allò que t’apassiona

Pensa en aixecar-te pel matí ple d’energia desitjant començar la jornada laboral per afrontar nous reptes, conrear noves oportunitats i amb un somriure d’orella a orella. Treballar en allò que t’apassiona no és cap garantia que no pateixis estrès però si que minimitza molt les possibilitats i redueix la intensitat. Aproximadament cada any inverteixes unes 2000 hores a treballar, així que si no treballes en allò que t’apassiona pensa seriosament en canviar de professió.

Atura la sobre-anàlisi

Especialment de tot allò que ni tan sols ha passat. Està molt bé plantejar les diferents opcions i les possibles conseqüències de les nostres decisions, però evitem caure en analitzar les conseqüències negatives de cada decisió. Si quan analitzem les possibilitats només valorem les conseqüències negatives serà molt senzill trobar excuses per mantenir-nos en la zona de confort, per magnificar les possibles conseqüències, fer-les més negatives del que eren en un principi, i finalment estressar-nos. Intenta valorar les situacions des d’una òptica positiva, valorant quins beneficis t’aportarà aquesta nova decisió, quines conseqüències positives obtindràs, evitaràs l’estrès, trobaràs solucions més creatives i obtindràs una important font de motivació per a dur a terme el teu propòsit.

Digues NO

Ja vaig parlar en un article anterior sobre els beneficis de dir No i com aquestes dues lletres potenciaran la teva productivitat. Si diem No, alliberarem estrès, podrem fer millor les coses importants, tindrem més temps i energia, i obtindrem la sensació de control en la nostra vida.

Viu només la teva vida

Resulta molt temptador viure la vida dels altres, però com en altres ocasions t’he dit, només tenim una vida, i és la nostre. Cal evitar viure la vida que estan vivint els que ens envolten, doncs cadascú de nosaltres tenim els nostres valors, principis i visió, acumulem Fortaleses i Debilitats, i valorem diferents oportunitats i amenaces, amb una escala de valors personal i intransferible. Per tant, no podem viure la seva vida a través de la nostra personalitat, no encaixa, només podem viure la nostra vida. Si vols evitar l’estrès no ho oblidis, la teva vida és teva.

Pensa en les teves Fortaleses

En PNL diem que “El mapa no és el territori“, es a dir, cadascú té una percepció de la realitat totalment diferent de la resta. Dues persones podem veure el mateix fet, i cadascuna haurà rebut i processat una informació diferent sobre el fet. Per tant, i reforçant el punt anterior, no pensis en les fortaleses o debilitats del altres, només guia’t pel teu mapa, per les teves percepcions, pels teus valors. Si vols viure la teva vida, només ho podràs fer seguint el teu propi mapa.

En aquesta segona part del article m’he centrat en enviar-te un missatge molt clar, viu la teva vida per a gaudir una vida sense estrès.

I tu quines estratègies utilitzes? Quines situacions et provoquen més estrès? Com et relaxes?