Alimentació per un coco productiu i brillant al despatx

Avui us porto un article molt especial, i que en fa especial il·lusió per ser el primer article convidat en aquest blog. Tinc l’enorme plaer i el gran honor de poder publicar un article de Carla Zaplana, experta en nutrició, que ens ajudarà a aconseguir una alimentació més efectiva, per assolir un coco productiu i brillant al despatx.

Zaplana

Us ha passat alguna vegada això d’estar davant l’ordinador, tenir un munt de tasques a l’agenda, molts papers a revisar però no hi ha manera d’avançar? Ens sentim cansats, bloquejats, atabalats… Segur que aquest has estat tu en més d’una ocasió…

¿sabies que la teva alimentació i les teves rutines diàries poden jugar un paper molt important en la productivitat del teu dia?

  1. Comença el teu dia essent agraït: una actitud positiva enfocarà el dia de color de rosa (o el teu color preferit), prent-te els teus 5 (o 30 minuts per fer una bona meditació o respiració conscient, això t’ajudarà a oxigenar el cervell i tenir unes idees més lúcides al llarg del dia. I això del tema de la meditació…Per més “hippie” que et pugui sonar…que sàpigues que Google ja ho té incorporat entre les tasques dels seus empleats…
  2. Pren el teu got d’aigua tèbia amb llimona en dejú. Això et rehidratarà el cos després de més de 8 hores sense rebre cap liquid. Recorda que som més del 70% aigua així n’hem de prendre constantment i de qualitat si és que així ens volem sentir. L’aigua dona energia elèctrica al cervell per desenvolupar totes les seves funcions, incloent el pensament i memòria, i està comprovat que ens ajuda a pensar més ràpid, estar més focalitzats i tenir més claredat i creativitat. Cada una de les reaccions bioquímiques del nostre cos necessita aigua, per això és tan important aportar suficient hidratació al nostre organisme. No ho oblidis… “be water my friend”.
  3. Suc o batut verd. Lluny de ser una moda, aquest elixir verd ha arribat per quedar-se. Canvia el cafè negre, amarg i acidificant per un xut d’energia ple de vitamines, minerals, antioxidants i enzims que ompliran el teu dia d’energia i vitalitat sense els efectes negatius de la cafeïna. És ideal prendre’l a primera hora del matí però sempre en pots fer una segona presa, o la primera, a mig matí enduent-te’l a la feina dins un termo o una gerra de vidre. I si, encara que no sigui l’opció preferent, pots preparar-te el suc la nit anterior. I recorda, un suc verd és el suc de: fulles verda (enciam, espinac, bledes, kale, col…) + altres vegetals (api, cogombre, fonoll, pastanaga, remolatxa…) + només 1 peça de fruita.
  4. Treball fraccionat i mou el cos. Sabies que la nostra atenció no pot estar present i 100% focalitzada en una mateixa tasca durant més de 45 minuts. Passat aquest temps aixeca’t de la cadira, ves al bany, refresca’t la cara, surt fora el carrer, estira les cames i fins i tot fes alguns saltirons per estimular el sistema limfàtic. Aireja’t i continuaràs essent tan productiu o més que abans.
  5. Bona combinació d’aliments. El que mengem ens pot aportar energia o pel contrari treure’ns-la. Quantes vegades ben dinat, ens sentim amb digestions pesades i l’últim que ens ve de gust es tornar a l’ordinador on si poguéssim ens quedaríem adormits damunt el teclat? El nostre sistema digestiu pren més del 50% de la nostre energia diària per poder fer la digestió, si li facilitem la tasca barrejant aliments que agilitzen la seva assimilació estalviarem energia al nostre cos i ens sentirem més actius i vius desprès de menjar. Comença provant de no barrejar els carbohidrats amb proteïna animal. És a dir, al migdia pren un plat combinat de llegum o cereal integral com arrós, quinoa, millet o fajol amb verdures o amanida, o un tros de peix al forn, truita o carn blanca amb verduretes i una amanida d’acompanyament. Ah! I res de fruita per postres, aquesta la prendrem un 30 minuts abans de l’àpat.
  6. Aliments que ens faran estar “sharp” “sharp”. Aliments rics en omega 3 ens ajudaran a reforçar el nostre sistema nerviós i com a tal el cervell. Pren peix blau o encara millor, enriqueix les teves amanides de fulla verda i cremes de verdures amb llavors de lli, chia o canyam, fruits secs com les anous i comença a utilitzar i a descobrir els nous i interessants sabors de les algues.
  7. Bones opcions per recuperar energia. Quan sentim que ens comencem a apagar i se’ns desperta el cuc de gana, trobarem opcions saludables per aportar els sucres naturals i necessaris al cos sense contaminar-los amb toxines. A mitja tarda o mig matí tindrem sempre a mà o bé una peça de fruita de temporada o un grapat de fruits secs acompanyat d’una infusió. S’ha acabat obrir la calaixera i arreplegar 4 monedes per gastar a la “vending-machine” del hall… No no, fem salut i ens sentirem molt millor. El kit-kat o el paquet d’oreos ens donaran un plaer momentani al paladar però minuts més tard ens faran sentir miserables per la baixada de sucre. Tots els “aliments” processats i carregat de sucres refinats fan un efecte rebot, un increment d’energia instantani que tan fàcil com puja, baixa, encetant un cercle viciós que empeny el teu cos a prendre més i més sucres refinats.
  8. Desconnecta’t. Un cop acabat la jornada troba el teu temps. Ni que siguin 5 minuts dedica’t temps per tu, ja sigui caminar fins a casa, ja sigui anar a fer un encàrrec, regalar-te un cafè amb un amic, un passeig al parc amb els nens o anar al gimnàs o classe de ioga o meditació. No portis a casa els mals de cap de l’oficina, fes alguna activitat que t’ompli, et relaxi i et faci arribar a casa satisfet.
  9. Descansa. Si no prenem suficients hores per dormir l’endemà arrossegarem el cansament al llarg de tot el dia, la nostra ment no podrà estar concentrada i el nostre cos no deixarà de demanar-nos capritxos dolços per mantenir-se despert. El nostre humor serà negre i estarem irritables. No hi ha res com una bona dormida, despertar-se com una rosa i encarar el dia amb optimisme i un bon somriure amb el que presentar-se davant els companys d’oficina. Mai saps si el teu somriure matiner pot arreglar el dia gris d’un col·lega.

Carla zaplana
Nutritionist & health mentor
Autora de “sucs verds. Font d’energia, bellesa i salut